Izhaja vsak drugi mesec

Marec - April 2018

Zdravje, okus in lepota v ščepcu kurkume

Zlata začimba

Na Daljnem vzhodu jo uporabljajo že tisočletja, v razvitem svetu pa šele zdaj opevamo njene odlike: je čudežno zdravilo, naravno kozmetično sredstvo, dragocena in vsestranska sestavina v kuhinji.

V tradicionalni indijski medicini uporabljajo prečiščevalni in zdravilni prah, pridobljen iz korenike kurkume, že več kot pet tisoč let, zahodnjaška znanost pa je šele nedavno potrdila, kar v ajurvedi vedo že tako dolgo. Znanstvene raziskave so torej potrdile, da kurkumin, snov, ki daje začimbi živo barvo, izjemno pozitivno vpliva na človeški organizem: zdravi okužbe, pomirja vnetja, zmanjšuje bolečine, ščiti ožilje, prečisti jetra in zdravi kožo. Poleg tega nas varuje pred učinki prostih radikalov, s čemer se spopada s staranjem in nastajanjem rakavih celic. A to še ni vse: kurkumo lahko uporabljamo tudi v kozmetiki: pomirja kožo, ji daje poseben, zlat sijaj in upočasnjuje staranje. Danes kurkuma končno pridobiva dokaze za svoje ime – zlata začimba. Časi, ko smo jo imeli zgolj za »žafran med prahi« in smo verjeli, da je uporabna zgolj kot barvilo, so mimo. Moderna znanost potrjuje vedenje starodavnih izročil. Spoznajte tisočere lastnosti te začimbe in najboljše načine, kako izkoristiti vse njene moči. V kuhinji je zdrava, a tudi vsestranska sestavina, ki je dragocena zaradi barve in okusa. Dodate jo lahko v vse jedi. Iz kurkume pridobivajo tudi številna izjemno učinkovita zdravila: izvlečke, prehranska dopolnila, tinkture, esence, olja in oljne izvlečke, ki se uporabljajo pri številnih neprijetnostih in za preprečevanje različnih obolenj.

Za nakup preteklih številk pišite na: narocnine@zakladnicazdravja.si, pokličite 01 230 65 30.

Marec - April 2018