Izhaja vsak drugi mesec

Januar - Februar 2022

Imunski sistem

Okrepite si ga z jedmi, ki so prilagojene za vas

Zdravje organizma je odvisno od imunskega sistema, in to v kateremkoli letnem času. Ta močni ščit nas namreč varuje ne samo pred virusi in bakterijami, ki povzročajo gripo, prehlad ali bolečine v grlu, ki so značilni za zimo, temveč tudi pred drugimi boleznimi.

Branijo nas predvsem bela krvna telesca, ki bi jim lahko rekli kar »vojaki« našega obrambnega mehanizma, do telesnih tkiv pa pridejo po krvnem in limfnem obtoku.

Naše telo zato potrebuje snovi, ki lahko okrepijo imunske funkcije in s tem ohranijo dobro zdravstveno stanje. Najboljši vir teh dragocenih snovi pa je prav vsakodnevna prehrana.

Kaj škodi obrambnemu mehanizmu

Vendar pa lahko hrana na telo vpliva tudi slabo. Prevelike količine sladkorja nas oslabijo in naredijo veliko bolj ranljive za vse vrste bolezni, ne le nalezljive. Prevelike količine nasičenih maščob, tistih iz mesa, mastnih sirov in palmovega olja, nam lahko »zamašijo« krvne žive in zelo otežijo kroženje belih krvnih teles. Tudi preveč soli, ki povzroča zastajanje tekočin v telesu, otežuje delovanje limfnega sistema, ki je prav tako kot krvni sistem ključnega pomena za kroženje »vojakov«, ki branijo naše telo. In kot »napačna« živila škodijo obrambnemu sistemu, ga lahko »pravilna« živila okrepijo ter naredijo učinkovitejšega.

V tej številki Zakladnice zdravja vam bomo predstavili živila in jedi, ki so v tem smislu dragoceni za naše zdravje.

Za nakup preteklih številk pišite na narocnine@zakladnicazdravja.si, pokličite 01 230 65 30, ali opravite nakup tukaj.

Januar - Februar 2022