Izhaja vsak drugi mesec

Maj - Junij 2018

Glikemični indeks živil

Najboljše vodilo za izgubo kilogramov

Pri zdravi shujševalni prehrani je zelo pomemben glikemični indeks, ki s preprostimi besedami pomeni hitrost učinka živil na zviševanje krvnega sladkorja. Če je glikemični indeks visok, se živilo hitro pretvori v glukozo, kar neposredno poviša raven krvnega sladkorja. Glikemični vrh sproži mehanizem, ki povzroča kopičenje maščob v maščobnih celicah.

Pogosto uživanje živil z visokim glikemičnim indeksom povzroča čezmerno telesno težo in povečuje tveganje za debelost. Poveča se tudi tveganje za sladkorno bolezen tipa 2. Dandanašnja prehrana je izredno bogata s sladkorji in predelanimi živili, ki jih naše telo nemudoma pretvori v glukozo. Pomembno je torej vedeti, katera živila takoj povišajo krvni sladkor in kaj je treba storiti, da ta ostane uravnotežen. V tokratni Zakladnici zdravja bomo pojasnili, od česa je glikemični indeks živila odvisen ter katera so živila z nizkim, srednjim ali visokim glikemičnim indeksom. Predvsem pa bomo ponudili vrsto pravil in nasvetov, ki vam bodo koristili pri preprečevanju presežka glukoze. To dosežemo z dobrim združevanjem živil v jedeh in nekaterimi preprostimi zvijačami v kuhinji.

Prehranjevanje s sledenjem glikemičnemu indeksu ne pomeni popolne odpovedi nekaterim živilom, ampak vedenje, kako ta živila združiti z drugimi, da se njihov vpliv na krvni sladkor kar najbolj zmanjša.

Zato vam svetujemo desetdnevni shujševalni program z jedilniki in recepti, ki vam bodo omogočili, da zmanjšate svojo konfekcijsko številko, predvsem pa vam bodo pomagali, da vedno sledite prehranjevanju z živili z nizkih glikemičnim indeksom, saj boste tako ostali zdravi in suhi.

Za nakup preteklih številk pišite na: narocnine@zakladnicazdravja.si, pokličite 01 230 65 30.

Maj - Junij 2018