Izhaja vsak drugi mesec

November - December 2019

Naučiti se moramo sprostiti

Utrujenost je pogosto posledica tega, da smo preveč resni, da preveč upoštevamo pravila in se ne prepustimo  povsem svojim občutkom.  

Za utrujenost je značilno kronično pomanjkanje energije. V grščini beseda za utrujenost, astenija, dobesedno pomeni »pomanjkanje moči«. Ko prepoznamo bolj ali manj očitne bolezenske vzroke, ki segajo od anemije do presnovnih motenj, od virusne okužbe do prikrite depresije, vemo, da gre za obrambno reakcijo telesa proti svetu, ki nas obdaja. Pravzaprav je v nasprotju z običajno utrujenostjo, ki nastopi kot posledica delovne obremenitve, astenija prisotna tudi pri počitku, tako da postane značilna za določene osebnosti. »Stalno se počutim utrujeno«, pravijo nekateri bolniki, drugi pa poročajo, da v družini njihovo pomanjkanje moči povezujejo z lenobo ali pomanjkanjem volje in navdušenja. Dejansko pa je njihovo pomanjkanje energije odziv na ritme in zahteve zunanjega sveta, ki so zanje pretirane in jih pogosto doletijo nepripravljene. To se je zgodilo Andreju, ki je začel kazati podobna znamenja ob začetku zaposlitve: ne glede na to, da je star šele 26 let, zaspi pred pol enajsto zvečer, nedeljske popoldneve pa ostaja doma, da si odpočije, saj se mora v ponedeljek »vrniti na delo«. Utrujen je od sveta odraslih, ki ga zatira s svojimi ritmi in svojimi pretiranimi zahtevami . Marko, ki je star 31 let, je pod drugi strani začel trpeti za kronično utrujenostjo, ko si je našel, kot pravi sam, resno dekle.

Po nekaj ljubezenskih zvezah, ki niso bile prav resne, je spoznal mlado dekle in do nje začutil globoka čustva. Začela sta razmerje, a ga je postopoma vse bolj ogrožala astenija. Ta je naraščala z vedno bolj obvezujočim razmerjem: Marko  je »čutil napornost« odnosa, ki je postal zanj preveč zavezujoč, tako zelo, da ga je oviral pri telesni, intelektualni in spolni aktivnosti.  Zgodbi Andreja in Marka nam bosta pomagali razumeti, zakaj, kadar ni organskih razlogov za kronično utrujenost, moramo iskati druge razloge, povezane s tem, da si naložimo preveč obveznosti, in si ne pustimo ravnati po občutku.

Za nakup preteklih številk pišite na: narocnine@zakladnicazdravja.si, pokličite 01 230 65 30.

November - December 2019